1) Projenin çıkış noktası nedir?
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP-United Nations Development Programme) fosil yakıtların insanlar ve gezegenimiz üzerindeki son derece olumsuz etkilerinin altını çizmek üzere yeni bir kampanya başlattı. 27 Ekim 2021 tarihinde ilgi çekici bir kısa film yayınlandı. Filmde dünyanın en bilinen nesli tükenmiş hayvanlarından biri olan dinozor, BM Genel Kurulu’nda konuşma yaparak dünya liderlerini, fosil yakıt desteklerinden vazgeçmeye ve herkesi iklim kriziyle mücadele için hızla harekete geçmeye çağırdı. “Yok Oluşu Seçme” “Ya Şimdi, Ya Hiç” diyen bu dinozorun konuşması projemizin ilham kaynağıdır.
2) Projenin amacı nedir?
Projemizin amaçları; bireylerin küresel iklim değişikliği hakkındaki bilgi düzeyleri ile sahip oldukları eksik ve yanlış öğrenmeleri belirleme, çeşitli etkinliklerle bireylerin günlük yaşamlarında çevreye karşı daha duyarlı olmalarını sağlama, israfın önüne geçerek karbon ayak izini küçültme ve geri dönüşüm ile doğal kaynakların korunmasını sağlamaktır.
3) Diğer çalışmalardan farkı nedir?
Bu alanda yapılmış çalışmaların geneli büyük sanayi tesislerin karbon salınımının azaltılması, ülkelerin yapması gereken çalışmaların belirlenmesi gibi büyük çaplı organizasyonları kapsıyor. Bizim çalışmamız ise bireylerin günlük yaşamlarını konu alıyor.
Yetişkin bir bireyin çevreye verdiği zararın nedeni, eğitim yaşamı boyunca davranışını değiştirecek gerekli eğitimi almamasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Okul öncesinden lise son sınıfa kadar çevre ile ilgili gerekli eğitimler verilirse buna aile eğitimi de dahil edilirse çevreye verilen zararlar ve doğal kaynakların israfı önlenebilir.
4) Projede hangi çalışma temaları bulunuyor?
Yaptığımız literatür taraması sonucu Küresel iklim değişikliğinin ne olduğunun anlatılması için nedenlerini ve etkilerini konu aldık. Karbon ayak izinin küçültülmesi, geri dönüşüm ve çevre koruma başlıklarıyla da çözüm yolları sunmaya çalıştık. Dolayısıyla projemizde 5 tema bulunmaktadır.
5)
Etkinlikleriniz
nelerdir?
Projemizdeki
çalışma grubuna küresel iklim değişiklinin nedenleri ve etkileri hakkında çeşitli
seminerler verildi. Karbon ayak izinin küçültülmesi, geri dönüşüm ve çevre
koruma alanlarında ise yaparak yaşayarak öğrenebilecekleri etkinlikler
planlandı. Sınıfa yerleştirilen geri dönüşüm kutularıyla ne kadar atığımız
oluyor sorusunun cevabı arandı. Çevre kirliliğini yerinde gözlemlemek için
ormanda çöp toplama etkinliği yapıldı. Yaşadığımız çevreyi temiz tutma
alışkanlığı kazandırmak için takip çizelgesi ile sınıfın durumu takip edildi.
Eski kitaplarını getir okulunu dönüştür kampanyası ile toplanan kitaplarda önceki
yıllara göre %500 artış sağlandı. İsrafın önüne geçmek için iklim eylemine
katıl broşürleri hazırlandı ve çalışma grubuna dağıtılarak ailelerin de
bilinçlenmesi sağlandı.
6) Çözüm ortaklarınız kimlerdir?
Çevre ile ilgili bireylerde ki davranış değişikliğinin eğitimle olabileceği açıktır. Bunun için öncelikle okullara büyük sorumluluklar düşmektedir. Bunun yanında kurulacak sistemin sağlıklı işleyebilmesi için aile, ilçe milli eğitim müdürlüğü, kaymakamlık ve belediyelerin de destek olması gerekmektedir. Bu konu ile ilgili çeşitli protokoller hazırlanmıştır.
7) Şuan Çevre Eğitimi İklim Değişikliği dersi var. Yeterli değil mi?
Bu ders 6.7.ve8. sınıflarda seçmeli ders olarak okutulmaktadır. Okul imkanları ve seçen öğrenci sayıları düşünüldüğünde çok az öğrenciye ulaşılmaktadır. Ayrıca kalıcı davranış değişikliği için zorunlu ders olarak okul öncesinden başlanmalı ve sarmal bir yapıda lise son sınıfa kadar kesintisiz devam ettirilmelidir.